EETS rusza – jedno urządzenia do naliczania myta w całej Europie

Jedno urządzenie pokładowe przystosowane do pracy w systemie EETS? Tak, to możliwe – prace nad technicznymi aspektami wprowadzenia na terenie krajów UE jednego urządzenia do rozliczania wszystkich opłat drogowych dobiegły końca. Za komercjalizację usługi odpowiada podmiot Toll4Europe, łączący wysiłki DKV Euro Service, T-Systems oraz Daimler AG. Przedstawiamy zatem DKV BOX EUROPE.

DKV BOX EUROPE spełnia ono aktualne wymagania obowiązujące we wszystkich państwach członkowskich UE, umożliwi więc rozliczanie opłat drogowych w Europie. Każda transakcja w systemach poboru opłat drogowych będzie wyszczególniona w jednolitym rozliczeniu DKV.

DKV BOX EUROPE będzie można w przyszłości stosować na terenie całej Europy. Od początku 2018 r. można za jego pomocą rozliczać opłaty drogowe w Belgii; krótko po tym dojdą Austria, Francja, Hiszpania, Portugalia oraz Włochy. W przypadku Niemiec i Polski nadal nie ma jasności co do wdrożenia w życie rozporządzenia w sprawie systemu EETS przez operatorów systemów poboru opłat drogowych. Dlatego też aktualnie nie można określić, od kiedy w tych krajach będzie możliwe ewidencjonowanie oraz rozliczanie opłat drogowych za pomocą urządzeń pokładowych EETS. Problem ten dotyczy jednak w równym stopniu wszystkich firm oferujących rozwiązania dla systemu EETS.

DKV BOX EUROPE