Nowy obowiązek oznakowania dla zagranicznych samochodów ciężarowych w Austrii

Od 01.01.2015 r. Obowiązywać będzie wymóg oznakowania dla samochodów ciężarowych i pojazdów siodłowych (ciągniki siodłowe z naczepami) w Wiedniu oraz na wiedeńskim obszarze wiejskim.
Na obszarze miasta Wiednia jak również w części Dolnej Austrii (wiedeński obszar wiejski) zostały zaostrzone obowiązujące zakazy jazdy dla samochodów ciężarowych i pojazdów siodłowych (dotychczas tylko dla EURO 0).
Od 01.07.2014 r. zakazana jest również jazda samochodem ciężarowym i pojazdem siodłowym, odpowiadającym klasie spalinowej EURO 1 (od 01.01.2016 r. także klasa EURO 2).
Nowością jest oznakowanie pojazdów kolorową plakietką spalinową.
Konkretnie oznacza to, że samochody ciężarowe i pojazdy siodłowe, które używane będą w Wiedniu oraz w wiedeńskim obszarze wiejskim, muszą być oznakowane najpóźniej do 01.01.2015 r. austriacką plakietą spalinową.
Proponowane są cztery rodzaje plakiet:
EURO 2 : czerwona
EURO 3 : zółta
EURO 4 : zielona
EURO 5 i 6 : jasnoniebieska ( wkrótce ma być wprowadzona też osobna plakieta dla klasy EURO 6).
Gdzie można otrzymać plakietę?
Plakietę można nabyć w Austrii w placówkach klubu automobilowego ÖAMTC oraz w warsztatach samochodowych w dzień powszedni od godz. 7:00 do 18:00 i w sobotę przynajmniej do 12:00. Spis warsztatów samochodowych znajduje się na stronie internetowej http://firmen.wko.at/Web/SearchSimple.aspx
Dla samochodów ciężarowych ponad 3,5t istnieje ułatwienie. Plakiety można nabyć w warsztatach do umieszczenia we własnym zakresie. Samochody ciężarowe nie muszą przyjeżdżać pod warsztat.
Ile kosztuje plakieta spalinowa?
Cena plakiety wynosi 2,50 EUR (włącznie z VAT-em). Do tego należy doliczyć koszty robocizny warsztatu.
Na jakim obszarze potrzebna jest plakieta spalinowa?
Plakieta spalinowa jest potrzebna wyłącznie na następujących obszarach:
Wiedeń (całe miasto) oraz„wiedeński obszar wiejski”. Ten obszar obejmuje następujące okręgi i gminy:
Okręg Bruck przy Leitha- gminy
Bad Deutsch- Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn- Arbes¬thal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau- Maria Eilend, Höflein, Petro¬nen- Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha;
Okręg Gänserndorf- gminy
Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänsedorf, Glinzen¬dorf, Groß-Enzersdorf, Großhoven, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Manns¬dorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Par¬basdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf;

Okręg Korneuburg- gminy
Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
Okręg Mödling- gminy
Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Mün¬chendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf;
Okręg okolica Wiednia- gminy
Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria- Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing.
Sankcje karne
Do 01.01.2015 r. muszą być oznakowane austriacką plakietą spalinową wszystkie samochody ciężarowe lub pojazdy siodłowe poruszające się w Wiedniu lub na wiedeńskim obszarze wiejskim. Przez posiadanie plakiety zostanie udokumentowane, że pojazd odpowiada lepszej klasie EURO niż tej dla której obowiązuje zakaz. Za naruszenie powyższych przepisów (§ 14 i 16 ust.1 ustawy;np. brak plakiety) będzie nakładana kara (grzywna) w wysokości do 2.180,00 EUR.