Opłaty viaTOLL – rozszerzenie systemu we wrześniu i październiku 2014

W związku z planowanymi zmianami w funkcjonowaniu elektronicznego systemu poboru opłat viaTOLL na terenie Polski, informujemy, że w drugim półroczu 2014 roku sieć dróg płatnych powiększy się o ok. 264 km. Rozszerzenia nastąpią kolejno we wrześniu i październiku, i obejmą odpowiednio ok. 206km i ok. 58km dróg.

System viaTOLL działa w Polsce od 3 lipca 2011 roku i jest obowiązkowy dla wszystkich pojazdów samochodowych oraz zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony oraz autobusów niezależnie od ich dopuszczalnej masy całkowitej. System funkcjonuje na wybranych odcinkach autostrad, dróg ekspresowych i krajowych zarządzanych przez GDDKiA.

1 września br. sieć dróg płatnych w ramach systemu została rozszerzona o kolejne odcinki o łącznej długości blisko 206km. Kolejne rozszerzenie, które nastąpi 1 października obejmie około 58km.
Tym samym pod koniec 2014 roku długość sieci dróg płatnych w ramach systemu viaTOLL wyniesie ok. 2914 km.

Poniżej znajdą Państwo szczegółowe informacje dotyczące odcinków dróg objętych najbliższymi rozszerzeniami.

Pierwszy etap rozszerzenia, od  1 września br. obejmie następujące odcinki dróg krajowych, ekspresowych i autostrad:

• A1 węzeł Czerniewice – węzeł Włocławek Zachód
  • A1 Świerklany – Gorzyczki (granica państwowa)
  • A4 węzeł Jarosław Zachód – węzeł Korczowa
  • S8 węzeł Syców Wschód – węzeł Wieluń
  • S8 węzeł Łask – węzeł Rzgów
  • S14 węzeł Pabianice Północ – węzeł Róża
  • S19 węzeł Rzeszów Zachód – węzeł Świlcza
  • DK90 Jeleń (skrzyżowanie z DK91) – Baldram (skrzyżowanie z DK55)

W drugim etapie rozszerzenia zaplanowanym na 1 października br. do systemu viaTOLL włączonych zostanie kolejne 58 km autostrad:

• A1 węzeł Włocławek Zachód – węzeł Kowal
  • A4 węzeł Dębica Wschód – węzeł Rzeszów Północ

Jednocześnie  informujemy, że autostrada A1 od dnia 1 września 2014 roku jest płatna od granicy państwa w Gorzyczkach, co oznacza, że pojazdy wjeżdżające do Polski muszą zostać wcześniej wyposażone w urządzenie pokładowe viaBOX. Najbliższe Miejsce Obsługi Klienta (MOK) zlokalizowane jest w Chałupkach, przy DK 78 (zjazd po stronie czeskiej z A1 na czeską DK67 w pobliżu miejscowości Bohumin).

Więcej informacji znajdą Państwo:

• Na stronie internetowej www.viatoll.pl
  • Pod numerem infolinii:
    • 800 101 101 (numer bezpłatny dla połączeń z polskich telefonów stacjonarnych),
    • +48 22 521 10 10 (numer płatny, dla połączeń z telefonów komórkowych i z zagranicy, koszt wg stawek operatora)
  • Pod adresem mailowym info@viatoll.pl, media@viatoll.pl